اگر بعد از جراحی بینی ، احساس کردید بینی تان کیپ شده و به خوبی نمی توانید از طریق بینی نفس بکشید ، مضطرب نشوید. گرفتگی بینی بعد از عمل رینوپلاستی معمولا در اثر تورم و التهاب بافت جراحی شده بوجود می آید و جای نگرانی ندارد. با گذشت زمان این تورم کاملا از بین رفته و فرد به زندگی عادی باز می گردد. البته متاسفانه در برخی موارد نادر به دلیل باریک شدن راه تنفس یا انحراف این گرفتگی دائمی می شود که پزشک به شما راه درمان ارائه میکند.
کیپ بودن یا گرفتگی بعد از عمل بینی به چه معناست؟
به طور کلی انسداد ، بسته شدن یا گرفتگی درون بینی را که باعث سخت شدن تنفس می شود کیپ بودن میگویند. کیپ بودن بینی بعد از عمل می تواند در اثر ورم داخلی باشد که مانع عبور هوا می شود. این حالت می بایست بعد از گذشت مدتی از بین رفته و بهبود یابد. البته که در برخی موارد گرفتگی بینی بعد از عمل دائمی شده و همراه فرد خواهد ماند؛ در این صورت بیمار نیاز مجدد به جراحی خواهد داشت.
چند نکته مهم در مورد گرفتگی بینی عمل شده در دوران پس از عمل
- گرفتگی بینی چند هفته اول زیاد است اما تا ۳-۴ ماه هم ممکن است طول بکشد
- الرژی از عوامل تشدید ورم داخل و خارج بینی است که درمان میطلبد
- اگر تنفس شما خوب بود ولی بطور ناگهانی دچار گرفتگی بینی شدید در اسرع وقت به بهترین جراح بینی مراجعه کنید چون خطراتی مثل هماتوم( تجمع خون ) بدلیل زور زدن ناگهانی و همچنین بروز ابسه در داخل بینی از علل ان میتوانند باشد که اورژانسی هستند
علت های گرفتگی بعد از جراحی بینی
دلایل متعددی برای گرفتگی ها و کیپ شدن بینی بعد از عمل وجود دارند که در اکثر مواقع طبیعی بوده و در کمترین زمان از بین میروند. اما به طور کلی برخی از دلایلی که باعث کیپ شدن بینی بعد از عمل می شود عبارت اند از:
- وجود تامپون : در اکثر جراحی ها و تکنیک های جراحی ، پزشک متخصص بعد از اتمام کار تامپون داخل بینی قرار می دهد. علاوه بر آن پانسمان و گچ بر روی آن قرار داده می شود. معمولا تامپون درون بینی بین 24 الی 48 ساعت درون بینی قرار گرفته و بعد از آن توسط پزشک متخصص خارج می شود. این موضوع یکی از دلایل احساس کیپ بودن بینی بعد از عمل است.
- التهاب: طبیعی است که با توجه به تغییرات درونی و خارجی که در ظاهر بینی قرار گرفته ، بینی دچار ورم و التهاب شده و تنفس برای شما دشوار باشد. بنابراین باید چند هفته صبر کرده تا این ورم به طور کامل از بین برود.
- باریک شدن حفره بینی: نازک شدن حفره تنفسی (به دلیل تغییر شکل) با توجه به آناتومی انجام می شود که همین موضوع اگر بیش از حد اعتدال صورت گیرد، تنگی نفس را در پیش خواهد داشت.
- انحراف سپتوم: انحراف تیغه بینی دیگر عامل کیپ شدن بینی بعد از عمل است که با گذشت زمان درمان نشده و برای برطرف کردن آن باید عمل ترمیم انجام شود.
- عدم تقارن: یکی از اصلی ترین موارد رایجی که باعث ایجاد مشکلات تنفسی در افراد می شود؛ عدم تقارن و ناهماهنگی میان سوراخ های بینی می باشد که در پی آن مشکلات تنفسی نیز به وجود خواهد آمد.
گرفتگی بینی بعد از جراحی چه علائمی دارد؟
اولین علامت و نشانه واضح گرفتگی بینی بعد از جراحی ، دشواری در تنفس از طریق بینی است. این احساس ممکن است به صورت انسداد کامل یا جزئی در یک یا هر دو طرف بینی باشد. این مشکل می تواند در روزهای اول بعد از جراحی به اوج خود برسد و به تدریج کاهش یابد. همچنین ممکن است فرد احساس کند که بینی او پر شده یا فشار داخل بینی افزایش یافته است. این حالت معمولاً به دلیل تجمع مخاط و خون خشک شده در مسیرهای هوایی بینی است که می تواند باعث احساس انسداد و گرفتگی شود.
کیپ بودن بینی بعد از عمل تا چه زمانی ادامه دارد؟
اگر بعد از برداشتن پانسمان هم دچار کیپ بودن بینی هستید ، باید تا دو هفته پس از عمل صبر کنید. در این زمان مجبور هستید با دهان نفس کشیده و از کمپرس های سرد استفاده کنید تا ورم بینی از بین برود و مسیر تنفسی کم کم باز شود. معمولا گرفتگی بعد از عمل همان چند روز یا چند هفته ابتدایی عمل بوده و بعد از آن از بین خواهد رفت.
چگونه گرفتگی بعد از عمل بینی را از بین ببریم؟
- از اسپری نمکی بینی یا محلول شستشوی بینی استفاده کنید. این کار به شل شدن و تخلیه مخاط کمک می کند. می توانید از محلول نمکی بدون نسخه یا محلول تهیه شده در خانه با مخلوط کردن 1/4 قاشق چای خوری نمک با 1 فنجان آب گرم استفاده کنید.
- از داروهای ضد احتقان استفاده کنید. داروهای ضد احتقان مانند سودافدرین یا اکسی متازولین می توانند به کاهش تورم داخل بینی کمک کنند. از دارو ها را طبق دستور دکتر استفاده کنید.
- از داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید. زیرا می توانند به کاهش درد و التهاب کمک کنند.
- سر خود را بالا نگه دارید. این به کاهش تورم در بینی شما کمک می کند. می توانید از چند بالش اضافی در شب استفاده کنید یا سر تخت خود را بالا ببرید.
- از مرطوب کننده هوا استفاده کنید. مرطوب کردن هوا به مرطوب شدن مجرای بینی و کاهش گرفتگی کمک می کند.
- از دود و تحریک کننده ها دوری کنید. دود و عوامل تحریک کننده می توانند احتقان را بدتر کنند.
- آرام باشید. استراحت به بدن شما کمک می کند تا بهبود یابد.
اگر گرفتگی بینی شما شدید است یا با تب ، لرز یا درد شدید همراه است ، باید با پزشک خود تماس بگیرید.
بهترین اسپری برای گرفتگی بینی بعد از جراحی
یکی از بهترین انواع اسپری ها برای رفع گرفتگی بینی بعد از جراحی ، اسپری های نمکی یا سرم شستشو است. این اسپری ها به دلیل داشتن محلول آب نمک طبیعی ، بدون ایجاد تحریک یا عوارض جانبی ، به پاکسازی مسیرهای بینی و کاهش مخاط و خون خشک شده کمک می کنند. اسپری های نمکی فاقد دارو هستند و برای استفاده روزانه بسیار مناسب اند.
چرا اسپری نمکی برای رفع گرفتگی بینی بعد از عمل بهترین انتخاب است؟
اسپری های نمکی به طور طبیعی با محیط داخلی بینی سازگارند و برخلاف اسپری های دارویی ، عوارضی مانند خشکی یا تحریک پوست داخلی بینی ندارند. این اسپری ها نه تنها مسیرهای بینی را مرطوب نگه میدارند ، بلکه به تسریع فرآیند بهبودی هم کمک می کنند. پس از جراحی ، استفاده منظم از این اسپری ها می تواند از ایجاد گرفتگی جلوگیری کرده و باعث شود بینی سریع تر به حالت طبیعی خود بازگردد.
نکات مهم در استفاده از اسپری برای از بین بردن کیپ بودن بینی بعد از جراحی
استفاده از اسپری های نمکی باید طبق دستور پزشک انجام شود. معمولاً توصیه میشود چند بار در روز از این اسپری ها استفاده شود تا مخاط و خون خشک شده از بینی خارج شوند و تورم کاهش یابد و گرفتگی بینی رو به بهبودی برود. همچنین ، بهتر است از اسپری هایی که مواد شیمیایی یا داروهای قوی دارند خودداری کنید ؛ زیرا ممکن است باعث تحریک بینی و تأخیر در بهبودی شوند.
اسپریهای حاوی استروئید برای درمان گرفتگی بینی بعد از عمل
در برخی موارد خاص ، پزشک ممکن است استفاده از اسپری های حاوی استروئید را برای درمان گرفتگی بینی بعد از عمل توصیه کند. اسپری های استروئیدی به کاهش التهاب و تورم کمک می کنند، اما باید توجه داشت که استفاده از آنها باید تحت نظر پزشک باشد و نباید به صورت خودسرانه استفاده شوند.