بعد از رینوپلاستی ، ساختار جدید و حساس بینی به یک استحکام نیاز دارد تا بافت های استخوانی و غضروفی بینی بتوانند در درست ترین حالت به بهبودی برسند. اینجاست که جراح بعد از جراحی بینی ، از اسپلینت استفاده می کند. اسپلینت بینی با ایجاد یک فشار کنترل شده و نگه داشتن بافت های بینی در جای خود ، به بهبود و شکل گیری بهتر بینی کمک می کند.
اسپلینت بینی چیست؟
اسپلینت بینی (Nasal Splint) یک ابزار پزشکی است که به منظور حفاظت از ساختار جدید بینی بعد از عمل و جلوگیری از آسیب دیدگی آن تهیه شده و مورد استفاده قرار می گیرد. جنس اسپلینت هایی که بعد از جراحی بینی استفاده می شوند معمولا پلاستیک مختص ابزارهای پزشکی ، سیلیکون یا آلومینیوم فشره هستند تا بتوانند به خوبی ساختار بینی را در حالت درست ، ثابت نگه دارند و غضروف و استخوان های بینی در فرم درست بهبود پیدا کنند.
مزایا و کاربرد اسپلینت بعد از عمل بینی
- محکم سازی ساختار و محافظت : بلافاصله بعد از عمل بینی ، استخوان و غضروف های بینی به شدت آسیب پذیر و شکننده هستند. بنابراین یکی از کاربردهای اسپلینت ، محافظت از ساختار جدید دماغ است. علاوه بر محافظت ، اسپلینت بینی به حفظ فرم جدید و تناسب و قرینه سازی آن کمک می کند. ورم بعد از عمل می تواند فشار نامساوی را روی بینی اعمال کند و گاهی اوقات منجر به تغییرات و جابه جایی های ناخواسته در بافت های بینی شود.
- کنترل ورم و کبودی : یکی دیگر از مزایای استفاده از اسپلینت بینی این است که از افزایش ورم و کبودی جلوگیری می کند. هر چند میزانی ورم و کبودی بعد از عمل ، طبیعی است ؛ اما اسپلینت با اعمال فشار ملایم ، از بیشتر شدن آن جلوگیری کرده و روند بهبودی را تسریع می کند.
انواع اسپلینت بینی
اسپلینت های مورد استفاده بعد از جراحی بینی ، در دو نوع خارجی و داخلی هستند. یعنی جراح یا از اسپلینت داخلی یا خارجی برای بیمار استفاده می کند. البته هر کدام از انواع گفته شده ، مزایا و معایب خاص خود را دارد.
اسپلینت خارجی بینی چیست و چه مزایا و کاربردی دارد؟
اسپلینت های خارجی همانطور که از اسم آن ها مشخص است ، بر روی ساختار بینی قرار می گیرند. اسپلینت های خارجی معمولا از جنس آلومینیوم یا پلاستیک فشرده هستند. این نوع اسپلینت از جا به جایی غضروف و استخوان های دماغ جلوگیری کرده و یک نوع سد دفاعی و محافظتی در برابر آسیب های احتمالی محیطی است. ممکن است فشار وارده ناشی از اسپلینت بینی خارجی باعث حس ناراحتی شود اما تاثیر آن در شکل گیری بینی و کانتورینگ آن بسیار زیاد است.
کاربرد و مزایای استفاده از اسپلینت های داخلی چیست؟
برخلاف اسپلینت های خارجی ، نوع داخلی ، درون حفره دماغ جایگذاری می شود. هدف از جایگذاری اسپلینت داخلی بینی ، حفظ عملکرد راه تنفسی و جلوگیری از فروپاشی ساختار جدید است. معمولا اسپلینت های داخلی از سیلیکون نرم ساخته شده است که همین امر به حمایت و ساپورت سپتوم بعد از پروسه هایی مثل عمل انحراف یا درمانی بینی کمک می کند.
اسپلینت بینی کی برداشته میشود؟
در اکثر موارد ، اسپلینت خارجی بینی ، پس از 7 الی 10 روز از عمل از روی بینی برداشته می شوند. عموما بعد از این مدت ساختار جدید بینی به استحکام کافی رسیده است. اسپلینت های داخلی ها هم عموما در بازه یک الی دو هفته پس از عمل ، برداشته می شوند. البته فاکتورهایی مثل میزان پیچیدگی جراحی ، نحوه روند بهبودی و ترجیح پزشک ، در طولانی تر شدن زمان برداشتن اسپلینت بینی تاثیر گذار هستند. گاهی اوقات ممکن است بیمار نیاز باشد تا 2 هفته بعد از عمل همچنان اسپلینت را داخل یا خارج از دماغ خود نگهداری کنند.
نحوه گذاشتن اسپلینت بینی
نحوه گذاشتن اسپلینت ، چه داخلی و چه خارجی ، بسیار مهم است. برای تاثیر گذاری کامل ، نیاز است تا اسپلینت در محل مورد نظر به درستی قرار بگیرد. یعنی به صورت کج قرار نگیرد و و فشار وارد شده بیش یا کمتر از حد نباشد.
نحوه گذاشتن اسپلینت خارجی بینی
- قبل از قرار دادن اسپلینت خارجی ، بینی باید به طور کامل تمیز و خشک باشد. هر گونه خون باقی مانده ، اثرات جراحی یا پماد باید به طور کامل از سطح بینی پاک شوند تا اسپلینت به طور کامل بر روی پوست چسبیده شود.
- بعد از پاک کردن سطح بینی ، برای اینکه اسپلینت به طور مستقیم روی پوست نچسبد ، یک گاز استریل یا چسب روی دماغ زده می شود.
- عموما اسپلینت های خارجی از متریال شکل پذیر ساخته شده اند. برای جایگذاری ، ابتدا اسپلینت بینی فرم دهی شده تا مطابق با فرم دماغ درآمده و به طور دقیق و کامل بر روی ان قرار بگیرد.
- بعد از جایگذاری دقیق ، معمولا با استفاده از چسب ، اسپلینت در محل ثابت می شود. به این ترتیب در طول ریکاوری تکان نخورده و ساختار دماغ هم ثابت باقی می ماند.
نحوه گذاشتن اسپلینت داخلی بینی
- ضدعفونی کردن داخل بینی : از ان جایی که اسپلینت های داخلی مستقیما داخل حفره دماغ قرار می گیرند ، بایستی محیط داخلی بینی کاملا ضدعفونی و استریل شده باشد.
- چرب کردن اسپلینت : برای تسهیل ورود اسپلینت به داخل دماغ ، یک لایه نازکی از کرم لوبریکانت پزشکی یا پماد آنتی بیوتیک بر روی اسپلینت اعمال می شود.
- وارد کردن اسپلینت بینی : اسپلینت آرام و با احتیاط کامل ، داخل بینی وارد می شود. اسپلینت های داخلی باید به طور یکسان و قرینه در هر دو سمت دماغ قرار بگیرند تا برای هر دو طرف تاثیر مساوی و مشابهی داشته باشد.
- ثابت نگهداشتن با بخیه (در صورت نیاز) : در صورت صلاحدید جراح ، اسپلینت های داخلی با استفاده از بخیه های کوچک در محل ثابت نگه داشته می شوند.